İKİZ OLMAK

İkiz çocuk sahibi ebeveynlerin anne-babalık sürecinde yaşadığı zorlukları anlatan ne çok söylem var: internette, gazete ve dergilerde, kitaplarda hatta ansiklopedilerde…

Peki ikiz eşi olmak!...

Kolay mı?

Kendinizden bilmez misiniz: “İnsanı en çok yaralayan başkasıyla kıyaslanmaktır.” Kendi çocukluğunuza bakın hemen anlarsınız ne demek istediğimi. Evinize gelen bir misafirin çocuğuyla sizi kıyaslayan annenizin, sizi sınıf arkadaşlarınızla kıyaslayan öğretmeninizin, iş yerinizde mesai arkadaşlarınızla sizi kıyaslayan müdürünüzün sarfettiği sözleri unutabildiniz mi? Hala kulaklarınızda değil mi: Sen niye öyle değilsin?

Çünküüüü, ben benim, yani kendime münhasir dediğinizi duyuyorum, merak etmeyin. Anlayabiliyorum sizi. Yok kendimi sizin yerinize koyabildiğimden değil, her zaman yerine konulabildiğim bir ikiz eşim olduğundan…

Dış görünüşümüz birbirine benzese de, tamamen farklı bireyleriz biz. Farklı düşünür, farklı hissederiz. İhtiyaçlarımız, ilgi alanlarımız da farklı.

Çok küçükken bile anne ve babalarımızın ya da evdeki destek timini oluşturan büyükanne ve dedelerimizin de kendilerine ve çeşitli işlerine zaman ayırmaları gerektiğini hissedebiliriz. Günlük telaş içerisinde yemek, banyo, uyku, oyun, kitap okuma seanslarımız hep ikiz eşimle ortaktı. Büyüdük okula başladık, her kim yardım ediyorsa ödev yapmamıza; O ve masa başında dirsek dirseğe ben ve ikiz eşim vardı.

Arabada arkada biz yan yana, uyurken yataklarımız yan yana, sinemada biz yan yana, parkta sallanırken yan yana …

Arada bir sadece kendimizi özel hissedebileceğimiz baş başa anlar yaratılamaz mı? Sadece ben ve annem, ne güzel olurdu. Konuşurken sizi seviyorum yerine sadece bana, gözlerimin içine bakarak seni seviyorum dese…

Doğum günlerimizde de pastalarımız yan yana, onlar da tıpkısının aynısı. Annem dedi ki, biri çikolatalı öbürü meyveli pasta alırsak gelen misafirlere her ikisinden de ikram etmek gerekirmiş, o zaman da yetmezmiş. Gelen misafirler de çok anlayışlı, biz kavga etmeyelim diye birimize alınan kıyafetin ya da oyuncağın farklı bir rengi de diğerimize alınırdı. Kavga etmeyecekmişiz! Olsun kavga edelim ama özel olduğumuzu, hediyemizin bizi düşünülerek alındığını hissedelim. Sanki başka çocuklar kardeşleriyle hiç mi oyuncak kavgası yapmıyor? Kız kardeşler hep kıyafet kavgası yapmaz mı? “Benim..” kavramı herkeste var da biz de neden olamıyor? Benim ayakkabım diyorum, “ayıp, siz ikizsiniz” diyor teyzem.

Genelde kardeşlerin isimleri birbirini çağrıştıran isimlerdir değil mi? Bizim isimlerimiz de uyaklı, ama daha kötüsü İKİZLERRR diye seslenilmektir. Okulda bahsederken öğretmenin kolayına gelir, ikizler annenize söyler misiniz beni bi arasın. .. Neden? Bi şey mi yaptık? Acaba yapan kim, ben mi ikiz eşim mi? Off bunun cevabı için bile yarını bekle yüreğin tık tık ata dursun…

Sonra büyüdüm ve aklım ermeye başlayınca sahip olduklarımızın kıymetini bilmekmiş büyümek onu anladım. Ben bir mucizeyim. Tabi doğal olarak ikiz eşim de bir mucize oluyor bu arada.

Hepimiz kendimiz içinde ve/veya dışında olan biteni, başkalarıyla olan etkileşimlerimizi, doğayı anlamaya ve bir adım sonrasını kestirmeye çabalıyoruz. Bunun temelinde ise merak dürtümüz var.

Dünyada ikiz kardeşlerden alınan verilerle yeni bilgilere ulaşmaya çalışan bilimsel araştırmalar yapılıyormuş. Bu çalışmalara ülkemizde de başlanmış. Bunlardan biri “Sigara Bağımlılığı ve Sigara ile İlişkili Psikiyatrik Hastalıkların İkiz Modelleri Yardımı İle İncelenmesi.”

Doğru duydunuz, ikiz araştırmaları diye bi şey varmış.

Son zamanlarda annem ve arkadaşları, ikiz çiftlerine ulaşarak oluşturdukları anket yardımı ile onların sigara kullanıp kullanmadıklarını ve varsa çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklarını, bu hastalıklarla ilgili bilgileri sorgulayarak istatistiksel modellerle incelemeyi planlıyor. Bu verilerin yanı sıra genetik veri kullanmadan ikizlerin Zigosite (tek veya çift yumurta ikizi olduğunu) tipini belirlemek için gereken sorular da anket formunda yer almış.

Ankette genel aile sosyoekonomik bilgileri, sigara kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler, davranışsal bozukluklar, alkol kullanımı, anne-baba ile ilgili kısa bilgiler, kişinin fiziksel yapısı ile ilgili bilgiler yer almakta. Araştırma sonucunda sigara bağımlılığını etkileyen nedenler incelenerek bu nedenlerin ikiz tipine, cinsiyete, sosyal duruma, aile yapısına bağlılığı belirlenecekmiş. Aynı zamanda verilerin uluslararası çalışmalardan farklı olup olmadığı araştırılacak.. İleri düzeyde bir epidemiolojik çalışma olacak bu projenin detaylandırılmış analizleri nikotin bağımlılığının nedenlerinin anlaşılmasında önemli bulgular ortaya koyacak ve klinik uzmanlarına nikotin bağımlılığının engellenmesinin mümkün yollarını bulabilmeleri için öneri ve teklifler sunulacakmış.

Evrenin sırları biz de mi gizli?

Kendimizi ve çevreyi anlamak, anlatabilmek, sorunlara çözüm bulabilmek için bu araştırmaya destek olur musunuz?

İkizler Anket formunu doldurarak başlamaya ne dersiniz ?

Free Web Site Counters